Welcome to RIBApix!
You have no items in your basket.
Close
Filters
Search

Zoo buildings

View as Grid List
Sort by

Restaurant extension, Whipsnade Zoo: the forecourt entrance area separated from the dining area by a curved wall

RIBA49419
Lubetkin & Tecton
NOTES: This project was an extension to the 18th century farmhouse that had been used as a restaurant and represents an attempt to demonstrate that a modernist solution could blend harmoniously with old buildings despite the differences in form and materials. Glass bricks were employed to highlight the entrance front which anticipates that of the Finsbury Health Centre.

Elephant House, Whipsnade Zoo

RIBA49420
Lubetkin & Tecton
NOTES: Each of the four Indian elephants was allotted a separate circular unit. The use of top lighting and continuous long windows which could be closed in the winter combined the need for public display with the comfort of the animals. The buildings are relatively small because it was only intended that young elephants should be housed at Whipsnade, the older ones remaining in London. However, larger elephants replaced the original inmates and the Zoo authorities accordingly made some alterations to the buildings.

Elephant House, Whipsnade Zoo

RIBA49421
Lubetkin & Tecton
NOTES: Each of the four Indian elephants was allotted a separate circular unit. The use of top lighting and continuous long windows which could be closed in the winter combined the need for public display with the comfort of the animals. The buildings are relatively small because it was only intended that young elephants should be housed at Whipsnade, the older ones remaining in London. However, larger elephants replaced the original inmates and the Zoo authorities accordingly made some alterations to the buildings.

Elephant House, Whipsnade Zoo: visitors watching the elephants

RIBA49422
Lubetkin & Tecton
NOTES: Each of the four Indian elephants was allotted a separate circular unit. The use of top lighting and continuous long windows which could be closed in the winter combined the need for public display with the comfort of the animals. The buildings are relatively small because it was only intended that young elephants should be housed at Whipsnade, the older ones remaining in London. However, larger elephants replaced the original inmates and the Zoo authorities accordingly made some alterations to the buildings.

Elephant House, Whipsnade Zoo: roof detail showing an artificial lighting unit

RIBA49423
Lubetkin & Tecton
NOTES: Each of the four Indian elephants was allotted a separate circular unit. The use of top lighting and continuous long windows which could be closed in the winter combined the need for public display with the comfort of the animals. The buildings are relatively small because it was only intended that young elephants should be housed at Whipsnade, the older ones remaining in London. However, larger elephants replaced the original inmates and the Zoo authorities accordingly made some alterations to the buildings.

Refreshment bar, North Gate, London Zoo, Regent's Park, London

RIBA49432
Tecton
NOTES: The bar was but one element of the proposed reconstruction of the North Gate of Regent's Park and was made as long as possible in order to accommodate large crowds. The canopy was of reinforced concrete on steel columns and dark red brickwork was used for the kiosk. The North Gate reconstruction was never carried out and the bar has been removed. The kiosk was Grade II listed.

Refreshment bar and kiosk, North Gate, London Zoo, Regent's Park, London: close-up of the bar counter in reinforced concrete

RIBA49433
Tecton
NOTES: The bar was but one element of the proposed reconstruction of the North Gate of Regent's Park and was made as long as possible in order to accommodate large crowds. The canopy was of reinforced concrete on steel columns and dark red brickwork was used for the kiosk. The North Gate reconstruction was never carried out and the bar has been removed. The kiosk was Grade II listed.

Refreshment bar and kiosk, North Gate, London Zoo, Regent's Park, London: the view looking towards the exit showing the concrete canopy oversailing the gatekeeper's cabin, kiosk and bar

RIBA49434
Tecton
NOTES: The bar was but one element of the proposed reconstruction of the North Gate of Regent's Park and was made as long as possible in order to accommodate large crowds. The canopy was of reinforced concrete on steel columns and dark red brickwork was used for the kiosk. The North Gate reconstruction was never carried out and the bar has been removed. The kiosk was Grade II listed.

Refreshment bar and kiosk, North Gate, London Zoo, Regent's Park, London: the north gate exit with the bar on the far right

RIBA49435
Tecton
NOTES: The bar was but one element of the proposed reconstruction of the North Gate of Regent's Park and was made as long as possible in order to accommodate large crowds. The canopy was of reinforced concrete on steel columns and dark red brickwork was used for the kiosk. The North Gate reconstruction was never carried out and the bar has been removed. The kiosk was Grade II listed.

Refreshment bar and kiosk, North Gate, London Zoo, Regent's Park, London: the canopied gateway with signage designed by Gordon Cullen

RIBA49436
Cullen, Gordon (1914-1994)
NOTES: The bar was but one element of the proposed reconstruction of the North Gate of Regent's Park and was made as long as possible in order to accommodate large crowds. The canopy was of reinforced concrete on steel columns and dark red brickwork was used for the kiosk. The North Gate reconstruction was never carried out and the bar has been removed. The kiosk was Grade II listed.

Dudley Zoo, Dudley Castle: elevated view of the area near the entrance showing the integration of the castle ruins

RIBA49437
Lubetkin & Tecton
NOTES: This commission was the outcome of the succesful modernist work Lubetkin and Tecton had already undertaken at London and Whipsnade zoos.

Dudley Zoo, Dudley Castle: the entrance with Clarion signage

RIBA49438
Lubetkin & Tecton
NOTES: This commission was the outcome of the succesful modernist work Lubetkin and Tecton had already undertaken at London and Whipsnade zoos. The entrance spans a wide front and is comprised of five ticket kiosks containing eight entrance turnstiles and two exits executed in brick. These are set beneath a roof of independently-supported curved concrete slabs.
Categories
)
CLOSE