Welcome to RIBApix!
You have no items in your basket.
Close
Filters
Search

Zoo buildings

View as Grid List
Sort by

Ape House, Dudley Zoo, Dudley Castle

RIBA44757
Philip Skelcher & Partners

Ape House, Dudley Zoo, Dudley Castle

RIBA44758
Philip Skelcher & Partners

Penguin Pool, London Zoo, Regent's Park, London

RIBA49383
Lubetkin Drake & Tecton
NOTES: This was Tecton's second commission for the Royal Zoological Society, the site consisting of a series of derelict ponds and a paddock. A dramatic design was needed to show off the antics of the penguins and this was achieved by two cantilevered ramps spiralling around one another without any intermediate support. The surrounding trees were kept and a cover provided around part of the elliptical structure to protect the penguins from the sun. The flat paths were coated with plastic rubber, the steps were of slate and the concrete ramps were kept wet by a revolving fountain. The structure was allowed under a clause in the London Building Act which exempted from the regulations buildings under a certain size which were not destined for human habitation and which were more than 30 ft from any other building. The pool had been allowed to fall into a state of disrepair after the Royal Zoological Society encountered strong opposition to its plans for major alterations in 1951. The pool was listed in 1970 and restored in 1988. The executive architects were Lubetkin and Drake.

Penguin Pool, London Zoo, Regent's Park, London: detail of the ramp

RIBA49384
Lubetkin Drake & Tecton
NOTES: This was Tecton's second commission for the Royal Zoological Society, the site consisting of a series of derelict ponds and a paddock. A dramatic design was needed to show off the antics of the penguins and this was achieved by two cantilevered ramps spiralling around one another without any intermediate support. The surrounding trees were kept and a cover provided around part of the elliptical structure to protect the penguins from the sun. The flat paths were coated with plastic rubber, the steps were of slate and the concrete ramps were kept wet by a revolving fountain. The structure was allowed under a clause in the London Building Act which exempted from the regulations buildings under a certain size which were not destined for human habitation and which were more than 30 ft from any other building. The pool had been allowed to fall into a state of disrepair after the Royal Zoological Society encountered strong opposition to its plans for major alterations in 1951. The pool was listed in 1970 and restored in 1988. The executive architects were Lubetkin and Drake.

Penguin Pool, London Zoo, Regent's Park, London: the elliptical pool and ramp seen from beneath the curved concrete canopy

RIBA49385
Lubetkin Drake & Tecton
NOTES: This was Tecton's second commission for the Royal Zoological Society, the site consisting of a series of derelict ponds and a paddock. A dramatic design was needed to show off the antics of the penguins and this was achieved by two cantilevered ramps spiralling around one another without any intermediate support. The surrounding trees were kept and a cover provided around part of the elliptical structure to protect the penguins from the sun. The flat paths were coated with plastic rubber, the steps were of slate and the concrete ramps were kept wet by a revolving fountain. The structure was allowed under a clause in the London Building Act which exempted from the regulations buildings under a certain size which were not destined for human habitation and which were more than 30 ft from any other building. The pool had been allowed to fall into a state of disrepair after the Royal Zoological Society encountered strong opposition to its plans for major alterations in 1951. The pool was listed in 1970 and restored in 1988. The executive architects were Lubetkin and Drake.

Giraffe House, Whipsnade Zoo: a giraffe peering over the fence from the enclosure

RIBA49414
Lubetkin & Tecton
NOTES: The construction is of timber-framed lattice between end walls of Fletton brick. A steel section was inserted in each of the walls to take the weight of the tall doors at either end. The original design was greatly modified as the enclosure was erected in a rush by unskilled local labour.

Giraffe House, Whipsnade Zoo: a giraffe in the enclosure

RIBA49415
Lubetkin & Tecton
NOTES: The construction is of timber-framed lattice between end walls of Fletton brick. A steel section was inserted in each of the walls to take the weight of the tall doors at either end. The original design was greatly modified as the enclosure was erected in a rush by unskilled local labour.

Giraffe House, Whipsnade Zoo: a goat with a resident in the enclosure

RIBA49416
Lubetkin & Tecton
NOTES: The construction is of timber-framed lattice between end walls of Fletton brick. A steel section was inserted in each of the walls to take the weight of the tall doors at either end. The original design was greatly modified as the enclosure was erected in a rush by unskilled local labour.

Kiosk and shelter, Whipsnade Zoo

RIBA49417
Lubetkin & Tecton
NOTES: The shelter consisted of a concrete canopy supported on slender steel columns, with provision made for cover, toilets and kiosk. It was designed to be one small element in a network of interacting structures positioned along the main pedestrian thoroughfares of the zoo. However, other elements in the scheme were abandoned as Tecton's main supporter on the zoo council, Julian Huxley, became increasingly isolated from his colleagues. Once Huxley had resigned the Zoological Society took the opportunity to demolish the structure.

Restaurant extension, Whipsnade Zoo

RIBA49418
Lubetkin & Tecton
NOTES: This project was an extension to the 18th century farmhouse that had been used as a restaurant and represents an attempt to demonstrate that a modernist solution could blend harmoniously with old buildings despite the differences in form and materials. Glass bricks were employed to highlight the entrance front which anticipates that of the Finsbury Health Centre.
Categories
)
CLOSE