Welcome to RIBApix!
You have no items in your basket.
Close
Filters
Search

Glass bricks

View as Grid List
Sort by

Kidbrooke Comprehensive School, Greenwich, London: staff preparation room

RIBA44217
Slater Uren & Pike
NOTES: This was the first purpose-built comprehensive school in Britain. It was designed by Slater Uren & Pike for the London County Council.

Kidbrooke Comprehensive School, Greenwich, London: close-up of the coat pegs in a cloakroom

RIBA44218
Slater Uren & Pike
NOTES: This was the first purpose-built comprehensive school in Britain. It was designed by Slater Uren & Pike for the London County Council.

Finsbury Health Centre, Pine Street, Finsbury, London: close-up of the facade of the central block

RIBA45172
Lubetkin & Tecton
NOTES: The Finsbury Health Centre was an attempt to rationalize the borough's health provision by providing on a single site a wide range of facilities, the needs of some of which could alter radically with time. Tecton's masterly solution to the complex circulation patterns such a multi-functional building entailed was hailed by architectural and medical critics alike as a prototype and a radical break with traditional health provision. The building is Grade I listed and was partly restored in the 1990s.

Finsbury Health Centre, Pine Street, Finsbury, London: glass brick window wall and metal louvred windows on the rear elevation

RIBA45173
Lubetkin & Tecton
NOTES: The Finsbury Health Centre was an attempt to rationalize the borough's health provision by providing on a single site a wide range of facilities, the needs of some of which could alter radically with time. Tecton's masterly solution to the complex circulation patterns such a multi-functional building entailed was hailed by architectural and medical critics alike as a prototype and a radical break with traditional health provision. The building is Grade I listed and was partly restored in the 1990s.

Hillfield (House A), Whipsnade Zoo Estate, Whipsnade: the entrance vestibule

RIBA49372
Lubetkin & Tecton
NOTES: Designed as a 'dacha' or country retreat for Lubetkin and his family, the house was exempt from the usual planning regulations as it was located on the Whipsnade Zoo Estate. This allowed Lubetkin to compose a highly personal design intended to stand as a counter-statement to the theories of Frank Lloyd Wright about architecture and landscape. The house did not give the appearance of having grown naturally from the landscape. Indeed substantial excavation work was undertaken to make possible a flat lawn and a flat house. Like House B, although it still stands, House A has been substantially modified by successive owners.
Close
)
CLOSE